Hovězí guláš z kližky

Guláš z hovězí kližky

Guláš z hovězí kližky je klasickým pokrmem české kuchyně, který vyniká svou bohatou chutí a vůní. Hovězí kližka dodává guláši jemnost a správnou konzistenci, díky které se tento pokrm stává opravdovou lahůdkou pro všechny milovníky tradičních českých jídel. Pojďme si tedy představit, jak si tento lahodný pokrm připravit.

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 středně velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 1,5 litru hovězího vývaru nebo vody

Postup přípravy

  1. Nejprve si nakrájejte cibuli na jemno a česnek na tenké plátky.
  2. Hovězí kližku nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 2x2 cm.
  3. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
  4. Přidejte česnek a krátce orestujte, aby se uvolnila jeho vůně.
  5. Do hrnce přidejte nakrájenou hovězí kližku a opékejte ji ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
  6. Posypte sladkou paprikou a krátce zamíchejte, aby se paprika rozpustila v tuku. Dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by guláš mohl zhořknout.
  7. Přidejte rajčatový protlak a znovu zamíchejte.
  8. Do hrnce nalijte hovězí vývar nebo vodu, přidejte kmín, majoránku, sůl a pepř. Přiveďte k varu.
  9. Poté snižte teplotu a nechte guláš pomalu vařit na mírném ohni pod pokličkou zhruba 2 hodiny, dokud není maso měkké.
  10. Občas zamíchejte a případně dolijte vodu, pokud by se guláš příliš zredukoval.
  11. Na závěr můžete guláš zlehka zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte ještě 10 minut provařit, aby se mouka dostatečně rozvařila a guláš získal požadovanou konzistenci.
  12. Podle chuti dosolte a dopepřete.

Guláš z hovězí kližky podávejte nejlépe s čerstvým chlebem, houskovými knedlíky nebo těstovinami. Tento pokrm je ideální na zimní večery, kdy potřebujete něco sytého a hřejivého. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Guláš je navíc ještě chutnější druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.

Publikováno v: Přední a zadní kližky
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...