Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...
Hovězí guláš z kližky
Guláš z hovězí kližky
Guláš z hovězí kližky je klasickým pokrmem české kuchyně, který vyniká svou bohatou chutí a vůní. Hovězí kližka dodává guláši jemnost a správnou konzistenci, díky které se tento pokrm stává opravdovou lahůdkou pro všechny milovníky tradičních českých jídel. Pojďme si tedy představit, jak si tento lahodný pokrm připravit.
Suroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 3 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- 1,5 litru hovězího vývaru nebo vody
Postup přípravy
- Nejprve si nakrájejte cibuli na jemno a česnek na tenké plátky.
- Hovězí kližku nakrájejte na kostky o velikosti zhruba 2x2 cm.
- V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a krátce orestujte, aby se uvolnila jeho vůně.
- Do hrnce přidejte nakrájenou hovězí kližku a opékejte ji ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Posypte sladkou paprikou a krátce zamíchejte, aby se paprika rozpustila v tuku. Dejte pozor, aby se paprika nepřipálila, jinak by guláš mohl zhořknout.
- Přidejte rajčatový protlak a znovu zamíchejte.
- Do hrnce nalijte hovězí vývar nebo vodu, přidejte kmín, majoránku, sůl a pepř. Přiveďte k varu.
- Poté snižte teplotu a nechte guláš pomalu vařit na mírném ohni pod pokličkou zhruba 2 hodiny, dokud není maso měkké.
- Občas zamíchejte a případně dolijte vodu, pokud by se guláš příliš zredukoval.
- Na závěr můžete guláš zlehka zahustit hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte ještě 10 minut provařit, aby se mouka dostatečně rozvařila a guláš získal požadovanou konzistenci.
- Podle chuti dosolte a dopepřete.
Guláš z hovězí kližky podávejte nejlépe s čerstvým chlebem, houskovými knedlíky nebo těstovinami. Tento pokrm je ideální na zimní večery, kdy potřebujete něco sytého a hřejivého. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Guláš je navíc ještě chutnější druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
Publikováno v:
Přední a zadní kližky