Pták s devíti druhy masa

Krůta má devatero druhů masa

Krůta je nejen oblíbeným svátečním pokrmem, ale také všestrannou surovinou, která nabízí široké možnosti využití. Tento pták poskytuje celkem devět druhů masa, z nichž každý má své specifické vlastnosti a použití v kuchyni. V tomto článku se podíváme na jednotlivé druhy masa z krůty a jak je můžeme využít v české kuchyni.

1. Prsa

Krůtí prsa jsou nejoblíbenější a nejčastěji používanou částí krůty. Mají nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Jsou ideální pro zdravou stravu a lze je připravit na mnoho způsobů. V české kuchyni se často pečou, grilují nebo smaží. Jsou skvělé na řízky, rolády nebo jako šťavnaté plátky na grilu.

2. Stehna

Krůtí stehna mají výraznější chuť a vyšší obsah tuku než prsa, což je činí vhodnými pro pečení nebo dušení. V české kuchyni jsou často využívána pro přípravu pečené krůty na svátky, kdy se podávají s knedlíky a zelím. Dušená stehna se zeleninou nebo na paprice jsou dalším oblíbeným způsobem přípravy.

3. Křídla

Křídla z krůty jsou plná chuti a ideální na pečení nebo grilování. V české kuchyni se často podávají pečená s různými kořenícími směsmi. Jsou také skvělým základem pro vývar, který se pak dále využívá do polévek a omáček.

4. Krky

Krůtí krky jsou bohaté na chuť a skvěle se hodí do polévek a vývarů. V české kuchyni se často používají na přípravu silného vývaru, který slouží jako základ pro různé druhy polévek nebo omáček.

5. Záda

Záda z krůty jsou dalším skvělým zdrojem masa pro vývary. Jsou méně masitá, ale obsahují mnoho chutných částí, které dodají vývarům a polévkám bohatou chuť. Často se využívají při přípravě tradičních českých polévek.

6. Kůže

Krůtí kůže je křupavá a chutná, když je správně připravena. V české kuchyni se někdy používá k dochucení vývarů nebo se peče do křupava jako lahodný doplněk k hlavním jídlům.

7. Játra

Krůtí játra jsou bohatá na živiny a mají výraznou chuť. V české kuchyni se často připravují smažená nebo na cibulce. Jsou také výbornou surovinou pro přípravu paštik a nádivky.

8. Srdce

Krůtí srdce je malé, ale velmi chutné. V české kuchyni se často připravuje dušené nebo pečené s kořenovou zeleninou. Je také vhodné pro přípravu domácí paštiky.

9. Žaludek

Krůtí žaludek je další část, která se často využívá v tradiční české kuchyni. Připravuje se dušený nebo pečený a často se podává s knedlíky a omáčkou. Žaludky jsou také skvělou surovinou pro přípravu silného vývaru.

Využití krůtího masa v české kuchyni

Krůtí maso má v české kuchyni dlouhou tradici. Je nejen chutné, ale i zdravé, protože obsahuje méně tuku než mnoho jiných druhů masa. Krůta je skvělou volbou pro různé příležitosti - od každodenních obědů po slavnostní večeře.

Oblíbené české recepty s krůtím masem zahrnují pečenou krůtu s nádivkou, krůtí řízky, krůtí guláš nebo dušená krůtí stehna. Krůtí vývar se zeleninou je také častým pokrmem, který nejen zahřeje, ale i zasytí. Krůtí maso se dobře kombinuje s typickými českými přílohami, jako jsou brambory, knedlíky nebo zelí.

Díky své všestrannosti je krůta ideální pro různé druhy pokrmů - od lehkých salátů, přes polévky, až po hlavní chody. Krůtí prsa jsou skvělá na grilování v létě, zatímco krůtí stehna a křídla se hodí pro zimní pečení a dušení. Játra a další vnitřnosti nabízejí možnost připravit netradiční, ale velmi chutné pokrmy.

Publikováno v: Drůbež
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...