Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan

Pečený nadívaný krocan je naprostá americká klasika dne Díkuvzdání. Tento recept vám ukáže, jak připravit chutného krocana, který je šťavnatý a plný báječné nádivky. Krocan se skvěle hodí na slavnostní stůl, ale můžete si ho vychutnat i při jakékoli jiné příležitosti. Příprava může být náročnější, ale výsledek stojí za to. Pojďme si ukázat, jak na to.

Suroviny

  • 1 krocan (cca 5-6 kg)
  • 150 g másla
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 citron
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • 200 ml kuřecího vývaru

Nádivka

  • 250 g bílého chleba
  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Bylinky (petržel, šalvěj, tymián)
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Očistěte krocana, odstraňte vnitřnosti a dobře ho osušte.
  3. Máslo smíchejte se solí, pepřem, nastrouhanou citronovou kůrou a posekanými bylinkami.
  4. Opatrně oddělte kůži krocana od masa a vložte pod ni část ochuceného másla.
  5. Zbytek másla rozetřete po celém povrchu krocana.
  6. Cibuli a česnek nakrájejte na větší kousky a vložte do břišní dutiny krocana spolu s citronem nakrájeným na čtvrtky a bylinkami.
  7. Chleba na nádivku nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte nasáknout.
  8. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte do zlatova.
  9. Vmíchejte bylinky a odstavte z ohně.
  10. Do směsi přidejte namočený chleba, vejce, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
  11. Nádivkou naplňte krocana.
  12. Krocana umístěte do pekáče a podlijte kuřecím vývarem.
  13. Přikryjte alobalem a pečte 2 hodiny.
  14. Odstraňte alobal a pečte dalších 1-1,5 hodiny, dokud není krocan zlatavý a šťavnatý.
  15. Pravidelně podlévejte šťávou z pekáče.
  16. Po upečení nechte krocana 20 minut odpočinout před krájením.
Publikováno v: Krůtí maso
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...