Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Pečená vepřová hlava s lalokem
Vepřová hlava s lalokem
Vepřová hlava s lalokem je tradiční česká delikatesa, ideální pro přípravu domácí tlačenky nebo huspeniny. Tento kvalitní kus masa nabízí bohatou chuť a šťavnatost, která potěší každého milovníka poctivé kuchyně.
Suroviny
- 1 vepřová hlava s lalokem
- 10 stroužků česneku
- 2 cibule
- Sůl
- Kmín
- 2 dcl vody nebo piva
Postup přípravy
- Nejprve musíme koupit čerstvou prasečí hlavu, zajdeme tedy k řezníkovi. Pokud je hlava v celku, necháme si ji rozříznout na půlku.
- Připravíme si pekáč, česnek, cibuli, sůl a kmín.
- Hlavu pečlivě omyjeme a odstraníme drobné úlomky kostí, které vznikly při řezání hlavy na půlku. Očistíme zbytky krve, pokud jsou.
- Omytou prasečí hlavu osušíme. Dáme ji do pekáče kůží dolů. Nasolíme a pokmínujeme bohatě, ale přiměřeně z obou stran.
- Očištěný česnek nacpeme do hlavy, kam se vejde. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a přidáme do pekáče. Lehce podlijeme, stačí dvě decky vody nebo piva.
- Připravenou prasečí hlavu v pekáči přikryjeme víkem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
- Po cca 45 minutách vyndáme hlavu z trouby, otočíme ji kůží nahoru a tu nožem nařežeme, aby vznikla mřížka.
- Zkontrolujeme stav výpeku (šťávy) a případně lehce doplníme vodou nebo pivem. Dáme zpátky do trouby.
- Teplotu snížíme na cca 150 stupňů. Hlavu necháme péct další hodinu a půl, poté opět zkontrolujeme. Pokud je hlava a kůže měkká, doladíme množství šťávy a dáme již nepřikryté do trouby dorazit, aby hlava řádně zezlátla.
- Pečenou vepřovou hlavu servírujeme na velkém talíři s křenem a hořčicí. Výpek (šťávu) dáme zvlášť do omáčníku.
- Pečená vepřová hlava by se měla jíst rukama a zapíjet pivem.
Publikováno v:
Hlava s lalokem