Pečená vepřová hlava s lalokem

Vepřová hlava s lalokem

Vepřová hlava s lalokem je tradiční česká delikatesa, ideální pro přípravu domácí tlačenky nebo huspeniny. Tento kvalitní kus masa nabízí bohatou chuť a šťavnatost, která potěší každého milovníka poctivé kuchyně.

Suroviny

  • 1 vepřová hlava s lalokem
  • 10 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • Sůl
  • Kmín
  • 2 dcl vody nebo piva

Postup přípravy

  1. Nejprve musíme koupit čerstvou prasečí hlavu, zajdeme tedy k řezníkovi. Pokud je hlava v celku, necháme si ji rozříznout na půlku.
  2. Připravíme si pekáč, česnek, cibuli, sůl a kmín.
  3. Hlavu pečlivě omyjeme a odstraníme drobné úlomky kostí, které vznikly při řezání hlavy na půlku. Očistíme zbytky krve, pokud jsou.
  4. Omytou prasečí hlavu osušíme. Dáme ji do pekáče kůží dolů. Nasolíme a pokmínujeme bohatě, ale přiměřeně z obou stran.
  5. Očištěný česnek nacpeme do hlavy, kam se vejde. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a přidáme do pekáče. Lehce podlijeme, stačí dvě decky vody nebo piva.
  6. Připravenou prasečí hlavu v pekáči přikryjeme víkem a vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů.
  7. Po cca 45 minutách vyndáme hlavu z trouby, otočíme ji kůží nahoru a tu nožem nařežeme, aby vznikla mřížka.
  8. Zkontrolujeme stav výpeku (šťávy) a případně lehce doplníme vodou nebo pivem. Dáme zpátky do trouby.
  9. Teplotu snížíme na cca 150 stupňů. Hlavu necháme péct další hodinu a půl, poté opět zkontrolujeme. Pokud je hlava a kůže měkká, doladíme množství šťávy a dáme již nepřikryté do trouby dorazit, aby hlava řádně zezlátla.
  10. Pečenou vepřovou hlavu servírujeme na velkém talíři s křenem a hořčicí. Výpek (šťávu) dáme zvlášť do omáčníku.
  11. Pečená vepřová hlava by se měla jíst rukama a zapíjet pivem.
Publikováno v: Hlava s lalokem
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...