Domácí pikantní škvarky

Domácí pikantní škvarky

Domácí pikantní škvarky jsou vynikající pochoutkou, kterou můžete připravit jednoduše doma. Skvěle se hodí jako křupavá svačinka nebo přísada do různých pokrmů, které získají díky nim na pikantnosti a chuti. Pojďme se podívat, jak si tyto škvarky připravit.

Suroviny

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekané)
  • 1 lžíce sádla (pokud je potřeba)

Postup přípravy

  1. Bůček očistěte a nakrájejte na menší kostky o velikosti přibližně 2x2 cm.
  2. Vložte nakrájený bůček do hrnce s těžkým dnem a přidejte trochu sádla, pokud je bůček méně tučný.
  3. Začněte pomalu zahřívat na střední teplotu, aby se tuk začal uvolňovat. Poté snižte teplotu na minimum a za občasného míchání nechte maso pomalu škvařit, dokud nezískáte zlatavé škvarky. Tento proces trvá přibližně 1 až 1,5 hodiny.
  4. Když jsou škvarky křupavé a zlatavé, přidejte sůl, mletý pepř, sladkou a pálivou papriku a jemně nasekaný česnek. Vše dobře promíchejte a nechte ještě pár minut prohřát, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  5. Hotové škvarky nechte odkapat na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný tuk.
  6. Škvarky nechte vychladnout a poté je můžete podávat nebo uložit do uzavíratelné nádoby pro pozdější použití.

Využití v české kuchyni

Domácí pikantní škvarky můžete využít mnoha způsoby:

  • Jako svačinu: Škvarky jsou výborné jako samotná pochoutka k pivu nebo vínu. Jejich křupavost a pikantní chuť ocení každý milovník dobrého jídla.
  • Do pomazánek: Přidejte nasekané škvarky do domácí škvarkové pomazánky. Smíchejte je s tvarohem, cibulkou a hořčicí pro skvělou chuťovou kombinaci.
  • Na chleba: Namažte čerstvý chléb sádlem a posypte ho pikantními škvarky. Tento tradiční český pokrm je jednoduchý a velmi chutný.
  • Do bramborové kaše: Vmíchejte nasekané škvarky do bramborové kaše. Tím získá kaše zajímavý chuťový rozměr a stane se tak výborným přílohovým pokrmem.
  • Do salátů: Přidejte škvarky do zeleninového salátu. Kombinace čerstvé zeleniny a pikantních škvarků vytváří lahodný kontrast.
Publikováno v: Vepřové syrové sádlo
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...