Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Flank steak s rajčatovým salátem
Steak a svěží rajčatový salát
Tento salát je důkazem, že rajčata nemusí být nudná. Stačí jim jen marinovaná šalotka, piniové oříšky a čerstvé bylinky. Během chvilky můžeme připravit dokonalou přílohu k masu.
Jak na dokonalý steak
Perfektně připravený steak vykouzlí nejeden úsměv, především ve společnosti přátel nebo rodiny. Veškeré rady a známé druhy steaků najdete v našem článku Druhy hovězích steaků.
Najdete tam také další informace jak na dokonalý steak či jakou teplotu zvolit. Mezi základní pravidla patří dobrá litinový pánev, očištěné maso nebo to, že se do masa nepíchá.
Steak po ugrilování musí také chvilku odpočinout, což dá prostor dodělat celý pokrm a připravit servírování.
Solit či nesolit
Velmi často potkáváme vášnivé diskuze zda steak před grilováním solit či nesolit. Jsme zastánci názoru, že pokud steak po nasolení připravíme do pár hodin, tak jej solíme. Výhoda je, že se sůl dostane do celého masa a to je tak dobře ochucené.
Pokud bychom steak marinovali den dopředu, tak bychom jej nesolili, aby z něho sůl přes noc nevytáhla vodu, čímž by se vytratila šťavnatost.
Temperování masa
Jednou z dalších zásad dobrého steaku je temperování masa. Lze si pod tím představit cokoliv, ale jde jen o to nechat maso nějakou dobu před grilováním v pokojové teplotě. Tato velmi jednoduchá metoda má však na dobrý steak velmi velký dopad.
Temperované maso se lépe propeče a nad teplotou máte větší kontrolu. Temperování má také dopad na na větší křehkost a šťavnatost. Kdybyste maso vkládali na pánev studené, tak vnější okraj přepečete a střed bude nedopečený. V neposlední řadě má temperování dopad na výslednou chuť.
Doba temperování masa je podle velikosti přibližně od 30 do 60 minut.
Potřebujeme
- 500 g Flank steak
- 500 g Mix rajčat
- 100 g Máslo
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Stroužek česneku
- 10 g Piniové oříšky
- 2 ks Ciabatta
- 50 g Olivový olej
- 10 g Balzamiko ocet
- Pár snítek rozmarýnu
- Pár snítek thajské bazalky
- Pár snítek koriandru
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Příprava
- Nejdříve začneme s přípravou masa. Flank steak osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na porce velké přibližně 220 až 250 gramů.
- Steaky osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme při pokojové teplotě temperovat, aby steak nebyl příliš studený až se vloží na pánev.
- Příprava rajčatového salátu
- Šalotku nakrájíme najemno a přendáme do větší mísy, do které později přidáme i rajčata
- Šalotku lehce osolíme a přidáme pár lžic olivového oleje a lžíci balzamiko octa.
- K šalotce přidáme piniové oříšky, promícháme a necháme chvilku marinovat.
- Větší rajčata překrájíme na měsíčky či kostičky, menší na půl kolečka a přendáme do mísy k šalotce.
- Rajčata s šalotkou osolíme, opepříme, přidáme bazalku, koriandr a vše promícháme.
Grilování steaku
- Na rozpálenou litinovou pánev vložíme flank steak a necháme grilovat 3 minuty z každé strany.
- Po šesti minutých stáhneme plamen či výkon pod litinovou pánví na polovinu a do pánve k masu přidáme máslo, česnek a rozmarýn.
- Maso ještě grilujeme z každé strany dalších několik minut a průběžně přeléváme máslem.
- Jakmile dosáhne teplota v mase 55°C, což můžeme změřit teploměrem nebo pocitem a zkušenostmi, tak necháme maso ještě 5 minut odpočívat a poté ho překrájíme na plátky.
Servírování - Než si maso dostatečně odpočine, tak si ještě v pánvi na másle dozlatova opečeme ciabattu.
- Rajčata naservírujeme na talíř, přidáme opečenou ciabattu a nakonec doplníme překrájeným steakem.