Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Vepřová kýta s kostí
Pečená kýta s kostí
Suroviny
- 1,5 kg vepřové kýty s kostí
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 celer
- 500 ml vývaru (zeleninový nebo masový)
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Vepřovou kýtu s kostí omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V misce smíchejte olivový olej, mletou papriku, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřete kýtu ze všech stran.
- Do masa udělejte malé zářezy a do nich vložte plátky česneku.
- Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na dno pekáče.
- Na zeleninu položte připravenou kýtu a přidejte bobkové listy.
- Podlijte vývarem a pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 2,5 hodiny. Během pečení maso občas přelévejte výpekem.
- Po 2,5 hodinách sundejte alobal nebo poklici a pečte dalších 30 minut, aby maso získalo zlatavou kůrku.
- Po upečení maso vyjměte z pekáče a nechte ho chvíli odpočinout.
- Výpek se zeleninou přeceďte přes jemné síto do hrnce. Zeleninu můžete rozmixovat a přidat zpět do omáčky pro hustší konzistenci.
- Omáčku přiveďte k varu a podle potřeby zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte ještě chvíli povařit.
- Kýtu nakrájejte na plátky a podávejte s připravenou omáčkou. Jako příloha se hodí bramborová kaše, pečené brambory nebo čerstvý chléb.
Publikováno v:
Vepřová kýta