Vepřová kýta s kostí

Pečená kýta s kostí

Suroviny

  • 1,5 kg vepřové kýty s kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 500 ml vývaru (zeleninový nebo masový)
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vepřovou kýtu s kostí omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  4. V misce smíchejte olivový olej, mletou papriku, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřete kýtu ze všech stran.
  5. Do masa udělejte malé zářezy a do nich vložte plátky česneku.
  6. Cibuli, mrkev a celer oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Rozložte je na dno pekáče.
  7. Na zeleninu položte připravenou kýtu a přidejte bobkové listy.
  8. Podlijte vývarem a pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí.
  9. Pečte v předehřáté troubě přibližně 2,5 hodiny. Během pečení maso občas přelévejte výpekem.
  10. Po 2,5 hodinách sundejte alobal nebo poklici a pečte dalších 30 minut, aby maso získalo zlatavou kůrku.
  11. Po upečení maso vyjměte z pekáče a nechte ho chvíli odpočinout.
  12. Výpek se zeleninou přeceďte přes jemné síto do hrnce. Zeleninu můžete rozmixovat a přidat zpět do omáčky pro hustší konzistenci.
  13. Omáčku přiveďte k varu a podle potřeby zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Nechte ještě chvíli povařit.
  14. Kýtu nakrájejte na plátky a podávejte s připravenou omáčkou. Jako příloha se hodí bramborová kaše, pečené brambory nebo čerstvý chléb.
Publikováno v: Vepřová kýta
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...