Vepřová panenka na pepři

Vepřová panenka na pepři

Vepřová panenka na pepři je lahodné jídlo, které kombinuje jemnost vepřového masa s výraznou chutí pepře. Tento recept je ideální pro slavnostní oběd či večeři a zaručeně potěší všechny milovníky masa. Vepřová panenka je šťavnatá a měkká, a když se doplní o peprnou omáčku, stává se z ní skutečná delikatesa. Připravte si tento recept a překvapte své blízké skvělou chutí.

Suroviny

  • 500 g vepřové panenky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 100 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte vepřovou panenku. Očistěte ji od případných šlach a tuku, poté ji osolte, opepřete a posypte tymiánem.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Vložte do ní vepřovou panenku a opékejte ji ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu. Tento proces by měl trvat zhruba 10 minut.
  3. Jakmile je panenka opečená, přendejte ji na talíř a přikryjte alobalem, aby zůstala teplá.
  4. Do pánve, ve které jste opékali panenku, přidejte máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte najemno nasekaný česnek a krátce ho orestujte.
  5. Přidejte vývar, smetanu a hořčici. Dobře promíchejte a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, což by mělo trvat asi 5-7 minut.
  6. Mezitím nakrájejte vepřovou panenku na plátky o tloušťce zhruba 1 cm.
  7. Vložte plátky panenky zpět do pánve s omáčkou a vařte ještě 2-3 minuty, aby se maso prohřálo a propojilo s omáčkou.
  8. Podávejte vepřovou panenku na pepři s oblíbenou přílohou, například bramborovou kaší, rýží nebo čerstvým chlebem.

Tento recept lze připravit na různé způsoby a vždy zaručí vynikající výsledek. Tato konkrétní varianta s pepřovou omáčkou je výborná pro slavnostní příležitosti nebo jako vydatný oběd v rodinném kruhu. Výhodou je i to, že recept je jednoduchý a zvládne ho i začátečník v kuchyni. Dopřejte si tento kulinářský zážitek a objevte kouzlo vepřové panenky na pepři.

Publikováno v: Vepřová panenka
Kategorie blogu

Tipy & rady

Tlačenka pro psy
Tlačenka pro psy

Tlačenka pro psy je skvělou alternativou k běžné stravě a může vašemu psovi přinést mnoho výhod. Je výživná, chutná a...

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky je nejen pokrmem, který potěší chuťové buňky, ale také přináší do vašich domovů...

Plněné papriky
Plněné papriky

V českých domácnostech se plněné papriky často připravují při speciálních příležitostech nebo jako vydatný oběd během...

Krůtí stehno
Krůtí stehno

Krůtí stehno pečené je vynikající pokrm, který můžete podávat jako hlavní chod nebo na slavnostnějších...

Pečený krocan
Pečený krocan

Pečený nadívaný krocan může být skvělým zpestřením českých slavnostních stolů. Ačkoli se tradičně připravuje při...